Search
  • Sarah Bond

Ground floor extension and side return

Updated: Jun 20, 2019

Full re-configuration of the ground floor


A new extension and side return with a full re-configuration of the ground floor to create a utility room, playroom, cloakroom and lounge.


The property had been untouched for many years so before the family of 5 moved in it first of all required a full re-wire and re-plumb. All electrics and plumbing were put in place throughout and ready for a potential loft extension and all the ground floor work.


We then went on to the extension work. The family had moved in at this point and until all the ground work and brick work was complete there were no further disruptions for them apart from the loss of the garden use. When we knocked through and removed the old kitchen, we set up a temporary kitchen in the front room which would eventually be the lounge. New stud work was built to create the lounge, cloakroom and playroom. The utility room access was through the kitchen and the new back door entrance.


The new open living space was then starting to take shape. With all the external walls and internal ones removed you could start to see the benefits of the extension and side return. Steels were put in place, roof structure was built and ready for Velux’s and opening for the bi fold doors. Electrics and plumbing were put in place ready for the new kitchen and TV area before insulating, boarding and plastering.


The utility and playroom were all being worked on together. Flooring was prepared for the water fed UF heating, screeded and finally tiled throughout ready for the kitchen installation, decorating, final electrics, plumbing and carpentry work.


The cloakroom was installed with an access cupboard, built to house the new boiler.


The hallway was one of the last areas to be worked on as the tradesmen traffic started to slow down. A bespoke under stairs storage and seating area was created and tiled throughout.






Original layout of the ground floor and the proposed









59 views

CONTACT

  • Black Facebook Icon
  • Instagram - Black Circle

©2018 by db-renovations.co.uk.